Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona g³ówna
|
Europa | Azja | Ameryka Po³udniowa | Ameryka Pó³nocna | Australia | Afryka |
2800 lat temu, kiedy na półwysep Apeniński przybyli Grecy i ujrzeli, że wszędzie rośnie winorośl – nazwali te ziemie Oentaria, czyli „ziemia wina”. Również i dziś można by nazwać ten kraj Oentarią, uprawia się tu bowiem 2000 odmian winogron w 95 prowincjach, na które dzieli się 20 regionów administracyjnych.
W³ochy s¹ potentatem w œwiatowej produkcji wina Światowy potentat Mimo iż, powierzchnia kraju nie jest duża, Włochy zajmują drugie miejsce na świecie pod względem areału winnic – jest to ponad 1 mln ha. W świecie wina Włochy nie pełnią już w stosunku do Francji roli drugich skrzypiec – udało im się nadać swoim winom oryginalną, własną osobowość. Te należące do najwyższej klasy mają własny styl i żywotność. We Włoszech mało jest miejsc, gdzie nie robi się wina. Wino jest tu wszechobecne, jako element codziennego życia. Wytwarza je wielu dumnych i niezależnych producentów, którzy do zaznaczenia oryginalności swego produktu używają wszelkich możliwych do wymyślenia nazw. Klasyfikacja win Włochy stosują system znaków gwarantowanego pochodzenia. Obecnie po wielu modyfikacjach, wina włoskie dzielą się na: Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) – znak ten przyznaje się niektórym winom o ogólnokrajowej sławie i doskonałej jakości; Denominazione di Origine Controllata (DOC) to znak obejmujący wszystkie wina włoskie o określonej kategorii; Indicazione Geografiche Tipici (IGT) – zasady podobne jak w przypadku win DOC; Vino da Tavola (VDT) – wina do codziennego, masowego spożycia. Duża wydajność sprawia, że w 2005 r. Włochy były największym światowym producentem wina (55 500 000 hektolitrów). Jeśli chodzi o spożycie wina, Włochy zajmują drugie miejsce na świecie: 70,8 litra rocznie na głowę. Gatunki a regiony W północno-zachodnich Włoszech, szczególnie w regionie Piemontu produkuje się gorzkawo-słodkie wermuty, gronowe spumante i cierpkie wina świetne do dziczyzny i serów. W północno-wschodniej części kraju produkuje się m.in. najlepsze na świecie wina musujące. Środkowe Włochy, czyli Toskania – bijące serce Italii, jest kolebką wspaniałego Chianti Classico. Wytwarzane tu wina to np. białe Frascati, Brunello di Montalcino, czy Morellino di Scansano. Z kolei na południu Włoch powstają szlachetne wina znane na cały świat, np. bardzo słodkie wino Marsala (na Sycylii), ale także i wytrawne białe i czerwone wina włoskie o zawartości alkoholu 15-18 proc. Najpopularniejsze i najlepsze Włochy produkują tyle różnorodnych typów wina, że nie sposób omówić wszystkich, warto jednak zaprezentować kilka z nich: Albana di Romagna - wino o słomkowo złocistym kolorze, produkowane między Bolonią i Rimini; Barbaresco - lekkie wino produkowane z odmiany Nabiola, z której powstają też inne cenione wina; Bardolino Superiore – jedno z wielkich win z Veneto; Barolo - uważane za najlepsze wino włoskie; Chianti – wino pozostawia gorzki posmak, powstaje z odmiany Sangiovese, Canaiolo nero i innych; Recioto di Soave – powstaje w Weronie; Rosso Conero Riserva - najlepsze wino czerwone z Marche, powstaje wyłącznie z aromatycznego winogrona Montepulciano; Sforzato Della Valtellina - wino czerwone wytwarzane w Alpach Lombardzkich; Taurasi – jedno z wielkich win włoskiego Południa, produkowane z winogrona doskonałej jakości – Aglianico; Vermentino di Gallura – białe wino produkowane z odmiany Vermentino na północno-wschodnim krańcu Sardynii. W³ochy - miasta
W³ochy - co warto wiedzieæ
Wina w³oskie - dodaj komentarz:
|